Joulun alla minulta leikattin peräsuolesta syöpäkasvain. Etukäteen olin kuuden viikon ajan saanut sädehoitoa ja stytostaattihoitoa. Etukäteen olin yrittänyt perehtyä avanteeseen ja sen hoitoon. Ensimmäiset päivät sairaalassa sujuivat hyvin kun sairaanhoitajat hoitivat avanteen vaihdon ja hygieenian. Sitten tuli avannehoitaja, joka opasti itselleni ja myös vaimolleni avannepussin  ja pohjalevyjen vaihtoa. Kahdeksan päivän sairaalajakson jälkeen kotiuduin ja lisätehtävänä oli itse hoitaa virtsan katetrointi ja napapiikin pistäminen seuraavat kolme viikkoa.

Sairaalassa ollessa mietin paljon miten avanteen hoito kotona onnistuu. Sairaalan osastolla oli infopiste, jossa oli esitteitä erilaisista syövistä ja niiden hoidosta ja myös laikkausten jälkeisistä hoidoista. Sattumalta esitteitten joukosta käteeni tarttui pieni valkoinen lappu, jossa jyväskyläläinen koulutetu avannehoitaja tarjosi kotihoitoa myös eritoten avannepotilaille.

Ensimmäinen pohjalevyn vaihto tuli ajankohtaiseksi toisena kotiutumisen jälkeisenä päivänä. Kaivelin aamuvarhaisella sairaalasta löytämäni esitteen ja päätin soittaa ja kysyä lisätietoja tarjotusta kotihoidosta. Samalla sovimme, että avannehoitaja tulisi mukaan heti tänään pohjalevyn ja pussin vaihtoon ja samalla opastaisi lisää minulle ja vaimolleni avanteen hoitoa.

Elettiin jouluviikkoa ja vaikka opastus olikin hyvä, päätin kuitenkin , että hän tulisi avustamaan tai hoitamaan vaihdot ainakin joulunajan ja aina vuoden vaihteeseen saakka. Heti ensimmäisen käynnin jälkeen helpotus oli suuri kun huomasimme miten ammattitaitoisesti ja yställisesti homma hoitui. Tuntui turvalliselta ottaa joulua vastaan. Meni välipäivät ja tuli uusivuosi ja avannehoitajan käynnit jatkui. Avanteen hoidon lisksi hän hoiti leikkauksessa tehdyt haavat, poisti leikkauksessa tehdyt neuleet jne.

Tänään on kulunut kaksi kuukautta leikkauksesta. Avannehoitaja käy edelleen kolme kertaa viikossa. Odottelemme leikkauksen jälkeistä seuraavaa vaihetta eli avanteen sulkemista. Olen ollut erittäin tyytyväinen HoivanKaren, avannehoitaja Katja Marttisen työhön, ammattitaitoon ja joustavuuteen käyntiaikojen sopimiseen. Kaikesta pitää maksaa, niin tästäkin kotihoidosta, mutta pidän maksua hyvin kohtuullisena suhteessa hoidon tasoon ja ennen kaikkea siihen turvallisuuteen, minkä koen hoidon saaneena. Olen leikillisesti sanonut, että jätetään yksi ulkomaanmatka väliin ja hoidetaan nyt tämä sairaus hyvään lopputulokseen. Pojanpoikani oli hyvin tyytyväinen, että olin valinnut ammattitaitoisen kotihoidon. Kerrankin Paappa satsaa myös itseensä.

Martti 76v